Bilgi Kayna��


 
Kahve tadm ve tadclar...


Bu konu oldukca kark. Her ne kadar kahve ve sarap retim srecleri asndan benzer noktalar tasa da ayrld yerler var. Genelde arabn son rn haline gelmesine kadar geirdii aamalar (zmn seimi, ekim ve yetitirilme koullar, toplanmas, ezilmesi, fermentasyon sreci, saklanmas ve ielenmesi) tketiciden bamsz sreler. Tketicinin eline getiinde artk olgunlam ve iilebilir halde ve ancak sizin arab saklama koullarnz farkllk yaratabiliyor. Kahvede ise farkl bir durum var. Kahve tketilebilir hale geldiinde tketici tarafndan ok sayda mdaheleye ak durumda. Tketici kahveyi deiik ekilde frnlayabiliyor, ekebiliyor ve ayn kahve ile farkl piirme teknikleri kullanabiliyor. Bu nedenle arapta olduu kadar rafine bir tadm ilemi biraz zor. Ancak kahvede de bu tip yaklamlar var. ncelikle retim alanlarnda son rn deerlendiren kahve eksperleri var. Bunlar kahvenin kalitesini ve dolays ile fiyatn da belirliyor. Bu aamadan sonra byk satc firmalar (Starbucks gibi) kahveyi alrken kahve ekirdeklerini piirip iilecek kahve getirip, bunlar tadmclara tattryorlar. Bu ile uraan eitilmi kiiler var. Bunlar kahvenin tad konusunda onay veriyor. Ancak, bu aamadan sonrada tketici tarafndan ok mdahele yaplabildii iin, bu konuda deneyimli tketiciler grlerini web sayfalar ile paylayorlar. Bu sayfalara bir rnek:http://www.coffeereview.com/allreviews.cfm
 


SocialDoctors erisinde Payla