Bilgi Kayna��


 
Kahvenin st nasl olmal?


Soru:

yi bir latte, macchiato veya cappucinno kp iin ne yapmalym ayrca segafredo kullanyorum dier markalarla kyaslayacak olursak ne gibi artlar ve eksileri var.

Yant:

Genelde bu iecek te espresso tabanl olmasna ramen en nemli ayrm: latte dorudan stlm ya da iinden buhar geirilmi ancak kprtlmemi st ile, capuccino ise dorudan buhar verici kolun az tam stn iine batrlmadan, stn ok ufak kabarcklar ierecek ekilde kprtlen ksmnn, espresso ksm ile karmadan konulmas ile yaplmakta. Machiatto'da i biraz kark, ancak temelini espressoya ok az stlm st ya da krema konmas oluturuyor (latte'de st miktar fazla). Genellikle nce latte ile balayan kahve keyfi zaman ierisinde capuccino ile geliiyor ve machiatto ile devam edip espresso ile sonlanyor. 

 
Eer bu konuya ok merakl iseniz ve vakit ayrabileceksiniz, Starbucks'ta st stma kaplarnn yannda greceiniz termometrelerden edinin. Buradaki s 160 F yani yaklak 70 C olmal. Bir tane de elik, st stmaya uygun kap lazm. Eer cappuccino yapacaksanz buhar verici kolu stn st ksmn biraz altnda tutun ve kabn kenarna doru yerletirin, bu stn ar kprmesini nleyebilir. Daha aalarda yksek basnla buhar verirseniz ok iri kpk oluyor. Ayrca hafif soutulmu st (buzdolabndan kan) daha iyi sonu veriyor. Latte ve macchiatto iin ya st dorudan stn ya da basn ayarl buhar koluna sahip makina kullann ancak bunlar pahaldr. Ne kadar teorik bilgi yazsak da en nemli ksm deneyim yani srekli denemeniz, aslnda iin keyfi de orada. 
 
Segafredo yaygn ve yurtdnda da sk rastladm bir marka, ben Illy veya Lavazza kullanyorum ancak sanrm nemli olan kahvenin tazelii, ekilme ekli ve hazrlanma srasnda dikkat edilmesi gerekenler. Bazen ok iyi kahveden kt sonular elde etmek mmkn; zaman zaman benim de becerdiim gibi.
 

 


SocialDoctors erisinde Payla