Bilgi Kayna��


 
Instant kahve ya da granl kahve nedir?


Instant kahve 1906 ylnda Amerikan-Japon kimyac Satori Kato tarafndan Chicago’da bulunmu. Ancak retimi 1906 ylnda Guatemala’da yayan ngiliz kimyac George Constant Washington tarafndan olmu. Kahve merakls olan Washington, kahve piirdii kabn etrafnda toz eklinde kahve artklarn grnce bunlar incelemi ve aslnda bunlarn suyunu kaybetmi kahve olduunu grm. Deneyler sonucu "Red E Coffee"yi yapm ve pazarlamaya balam. 1938 ylnda ise Nescafe ya da dondurarak kurutma teknii ile yaplan instant kahve piyasaya km.

Instant kahve, suyunu kaybetmi kahve ve yapm srasnda kimyasal ilemlere uramyor. Su kaybettirmek iin 2 yntem var: dondurarak kurutmak ve spreyleme ile kurutmak. Dondurma ynteminde nce kahve bekletilip, doal olarak suyunu kaybetmesi salanyor. Daha sonra bu kahve -40 dereceye donduruluyor. Kahvenin iinde kalan su bu sda kristalleiyor ve daha sonra sublimasyon ya da bir eit buharlama ilemi ile buharlaan bu su ortamdan uzaklatrlyor. Geriye granl kahve kalyor.

Spreyleme yolu ile kurutmada, kahvedeki su yine buharlatrlyor ve kuruyan konsantre kahve ise yksek bir yerden aa doru spreyleniyor. Tabana deen kahvedeki kalan su yksek s altnda buharlayor  

Bu iki yntemin fark, spreylemede kullanlan yksek s kahvenin yalarn etkileyip, aromasn bozabiliyor.

Instant kahvenin bu kadar hzl yaylmasn sebebi, yapmasnn kolay olmas, genellikle toz ya da granl halinde satlmakta. Ancak nemli dezavantajlar var. yi korunmazsa hzla bozuluyor, ayrca gerek kahve sevenler iin lezzeti tatmin edici deil. Dondurarak kurutma ynteminde aroma biraz daha iyi korunuyor. Kiisel nerim, gerek kahve ime olananz olan hibir durumda granl kahveyi tercih etmeyin.
 


SocialDoctors erisinde Payla