Bilgi Kayna��


 
Evde kahve ekirdei nasl kavrulur?


Bir sredir en mkemmel ve homojen sekilde kahveyi evimde kavurmayi deniyorum.
Malm aromanin yogunlu kahvenin tazeligi ilede dogru orantili. Bunun iin bir ok yol ve metod denedim. Hepsinde isi tam olarak ekirdeklere yayilmadigindan homojen kavurma olmamisti.Ama en sonunda istedigim kivama ulasmayi basardim. Ben de kahve seven ve en taze en yogun aromali kahveyi imek isteyenlere yntemimi paylasmak istedim.
Eskiler herseyi iyi dsnp yapmislar. Eski zamanlardan gnmze kalan "KAHVE DOLABI" en homojen kavurmayi sagliyor. Eski sobacilarda bulabilirsiniz. Genel olarak tarif etmek gerekirse, bir sisin etrafina geirilmis sac silindir. Silindirin iinde ise tel sise bagli tirnakli tel(kahvenin dis kabugunu soymaya yariyor).  Iine koydugunuz kahveyi evirerek kavuruyorsunuz. Kullandika maharet kazaniyorsunuz. nk koydugunuz kahvenin gramaji, kahvenin cinsi, ates yogunlugu ve evirme hiziniz hepsi kavurma srecini etkiliyor. Ben istedigim kivami tuturana kadar yarim kilo kahve yaktim veya az kavurdum. En nemli sey dinleyip koklamak. Ilk atlama basladiktan biraz sonra atesi kesmenizi neririm yoksa saniyeler iinde kahve yaniyor. Kavrulmus taze kahveyi eski tip degirmenlerden ekip dileginiz gibi pisirebilirsiniz. Bir kahve dolabi, bir degirmen, bir cezve veya moca ile tam istediginiz kivamda kahvenizi evinizde hazirlayabilirsiniz.
 
 Gnderen : Fazil Aybar





(Sada Starbucks, solda bu yntem)

 


SocialDoctors erisinde Payla