Bilgi Kaynağı


 
Kahvenin saklanma süresi..


Kahvenin raf ömrünü etkileyen 5 faktör var:

1. Kahvenin ne şekilde saklandığı (yeşil çekirdek, fırınlanmış çekirdek, çekilmiş kahve gibi)
2. Kahvenin nasıl paketlendiği (açıkta satılma, hava geçirmeyen paket, hava içeren paket)
3. Kahvenin saklandığı ortamdaki oksijen
4. Kahvenin saklandığı ortamdaki nem
5. Kahvenin saklandığı ortamdaki ısı

Kahvenin en uzun dayanan şekli yeşil çekirdek hali. Bu henüz fırınlanmamış yani kahverengi olmamış durum. En uzun bu dayanıyor. Bu durumda yıllarca saklanabiliyor.
Ancak kahveyi fırınlayınca açığa çıkan karbondioksit (CO2) hızla kahveyi eskitiyor. Kahve çok emici bir özelliğe sahip olduğu için de kahveyi çekme makinasında çekince hem etrafındaki kokuları kendine emdiği içim tadı bozuluyor; hem de etraftaki oksijeni çekince hızla bozuluyor. Bazı kahve paketleri üzerinde görülen delikli filtreler bu işe yarıyor. Paketteki CO2’yi dışarı atarken, oksijeni de paketin içine almadığı için uzun süre dayanıyor. Bu nedenle iyi , hava almayan sıkı paketlerde kahve 1 ile 2 yıl rafta kalabiliyor. Ancak paket açılınca kahve (çekilmiş) rafta ancak 2 hafta dayanıyor. Ortam nemli ise bu süre 5-6 güne iniyor.

Bu etkenlerden dolayı önerilenler:

1. Kahvenin çekirdek olarak satın alınması
2. Çekilme işleminin kahve içilmeden hemen önce yapılması
3. Açılan paketlerin ya da çekirdeklerin buzdolabında saklanmaması (Bazı yazılarda kahvenin buzdolabında ya da derin dondurucuda uzun süre dayandığı belirtiliyorsa da, bu çekirdek kahve ya da açılmamış paketler için geçerli)

Doğaldır ki, bu öneriler doğru ise de pratikte herkesin yapabilmesi mümkün değil. Bu nedenle eğer ortamınızın ısısı yüksek ise, (oda ısısı ve üzeri) ve nemli bir bölgede satış yapıyorsanız, önerilen son kullanım süresinin %10’unda kahveyi kaldırmanız. Yani paket üzerindeki süre 2 yıl ise kullanma süresinin son 2 ayında artık yavaş yavaş kahve asiditesini kaybetmeye başlıyor ve tadı yavanlaşıyor. Bu süre üzerinde filtre bulunan paketlerde biraz daha uzun.
 



SocialDoctors İçerisinde Paylaş