Bilgi Kayna��


 
Kahvenin saklanma sresi..


Kahvenin raf mrn etkileyen 5 faktr var:

1. Kahvenin ne ekilde sakland (yeil ekirdek, frnlanm ekirdek, ekilmi kahve gibi)
2. Kahvenin nasl paketlendii (akta satlma, hava geirmeyen paket, hava ieren paket)
3. Kahvenin sakland ortamdaki oksijen
4. Kahvenin sakland ortamdaki nem
5. Kahvenin sakland ortamdaki s

Kahvenin en uzun dayanan ekli yeil ekirdek hali. Bu henz frnlanmam yani kahverengi olmam durum. En uzun bu dayanyor. Bu durumda yllarca saklanabiliyor.
Ancak kahveyi frnlaynca aa kan karbondioksit (CO2) hzla kahveyi eskitiyor. Kahve ok emici bir zellie sahip olduu iin de kahveyi ekme makinasnda ekince hem etrafndaki kokular kendine emdii iim tad bozuluyor; hem de etraftaki oksijeni ekince hzla bozuluyor. Baz kahve paketleri zerinde grlen delikli filtreler bu ie yaryor. Paketteki CO2’yi dar atarken, oksijeni de paketin iine almad iin uzun sre dayanyor. Bu nedenle iyi , hava almayan sk paketlerde kahve 1 ile 2 yl rafta kalabiliyor. Ancak paket alnca kahve (ekilmi) rafta ancak 2 hafta dayanyor. Ortam nemli ise bu sre 5-6 gne iniyor.

Bu etkenlerden dolay nerilenler:

1. Kahvenin ekirdek olarak satn alnmas
2. ekilme ileminin kahve iilmeden hemen nce yaplmas
3. Alan paketlerin ya da ekirdeklerin buzdolabnda saklanmamas (Baz yazlarda kahvenin buzdolabnda ya da derin dondurucuda uzun sre dayand belirtiliyorsa da, bu ekirdek kahve ya da almam paketler iin geerli)

Doaldr ki, bu neriler doru ise de pratikte herkesin yapabilmesi mmkn deil. Bu nedenle eer ortamnzn ss yksek ise, (oda ss ve zeri) ve nemli bir blgede sat yapyorsanz, nerilen son kullanm sresinin %10’unda kahveyi kaldrmanz. Yani paket zerindeki sre 2 yl ise kullanma sresinin son 2 aynda artk yava yava kahve asiditesini kaybetmeye balyor ve tad yavanlayor. Bu sre zerinde filtre bulunan paketlerde biraz daha uzun.
 



SocialDoctors erisinde Payla