Bilgi Kaynağı


 
Kahve çekirdeği yenebilir mi?


Soru: Sitenizde gezindim ama kahve çekirdeğinin çekirdek olarak tüketilmesi sonucu yarar veya zarara rastlamadım. Bu nedenle sormak isterim ki çikolata kaplı kahve çekirdeklerinin vücuda verdiği zarar nedir? Günden en fazla kaç tane tüketilebilir? Kalorisi, kafein değeri nedir?

Yanıt: Kahvenin çekirdek olarak tüketilmesi ya da içecek olarak tüketilmesi arasında teorik olarak fark yok. Belki bilirsiniz; Arap yarımadasında kahvenin fırınlanarak kullanılma yöntemi bulunmadan önce uzun yıllar kahve, yeşil hali ile pişirilmeden ekmek ve diğer yiyeceklere katık olarak hazırlanıp tüketilmiş. Dolayısı ile çikolata kaplı çekirdekte bir sorun yok. Burada dikkat edilecek önemli bir nokta, bazen kahve çekirdeği yemek, demir eksikliği anemisinin belirtisi olabiliyor. Niye o zaman kahveyi çekirdek olarak tüketmiyorsunuz derseniz; çekirdek çok aromatik, sert ve uzun süren kalan bir lezzete sahip ve pişirme işlemleri aromatik özelliklerini ön plana çıkartırken, fırınlanmış çekirdek oldukça sert bir tada sahip. Bu da çok tercih edilen bir şey değil. Kahve ile ilgili kalori ve kafein bilgileri çekirdek üzerinden değil de, kahve ile yapılan içecekler üzerinden verilmekte. Kaloriye bakarsanız çekirdeğin kalori miktarı sıfıra yakın ancak içecek haline gelip de üzerine şeker, süt, krema vb. eklenince kalori artıyor. Bu rakamlar için http://www.kahve.gen.tr/news.php?id=24 sayfasına bakabilirsiniz. Kafein içeriği ise çekirdekten çekirdeğe değişmekte ise de genellikle çekirdeğin %1-1.4’ü kafein içeriyor. Arabica çekirdekler Robusta’ya göre daha az kafein içermekteler. Bir bardak espresso (30 ml) 40 mg kafein içeriyor (yaklaşık 7 gram kahve). 1 kap nescafe (instant kahve) 60-80 mg kafein içeriyor. Genellikle günlük kafein alımının 250 ml’yi geçmemesi önerilmekte. Ayrıca kahve çekirdeği ne kadar çok fırınlanmış ise kafein içeriği o kadar çok azalmakta. Decaf çekirdeklerde kafein oranı ise %0.02 yani bir kap decaf kahve 2-4 mg kafein içermekte


 


SocialDoctors İçerisinde Paylaş